BIOS
Výroba a predaj TOFU 821 04 BRATISLAVA, Bulharská 75
0903 257 510 bios@naex.sk


Recepty

Ponukový list

 

 
O sóji a tofu

Tofu je prírodný produkt , ktorý sa pripravuje zo sójových bôbov. Najpr sa so sóje pripraví sójové mlieko , ktoré sa prírodnými zrážadlami vyzráža do sójového tvarohu – syra- tofu.

Sója a produkty z nej sú vynikajúcim zdrojom bielkovín. Neobsahuje tuk ani cholesterol, je jedinečným zdrojom vápnika ,železa, vitamínov B, vitamínu E, lecitínu, draslíka, horčíka a fosforu.

Tofu možno odporučiť nielen v rámci zdravej výživy , ale prakticky pri všetkých dietách , najmä pri arterioskleróze, kardiovaskulárnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku, cukrovke,obezite, alergii na mlieko, poruchách pečene a tráviaceho traktu, pri celiakii (bezlepková dieta).

Klasické tofu má neutrálnu chuť, je nevýrazné, treba mu dodať príchute, najlepšie marinovaním.

Podľa veľkosti a hrúbky marinujeme 1 –24 hodín. Úplne najbežnejšími pochutinami sú soľ, vegeta, sójová omáčka, polievkové korenie Klasik, mäsové bujóny, zeleninový vývar ,ktoré kombinujeme koreninami napr. cesnakom, rascou, majoránkou, bylinkami atď.

Kuchárky a kuchári, ktorí poznajú tajomstvá marinovania mäsitých pokrmov, môžu svoje receptúry použiť aj v príprave tofu.

Marinády 

1./ Základná marináda

0,5 dl rastlinného oleja, 4 dl vody, 1,5 dl sójovej omáčky, 0,5 lyžičky majoránky, 0,5 lyžice horčice, 1 strúčik cesnaku, 1 stredne veľká cibuľa, 0,5 lyžičky soli, štipka koriandra, ďumbiera, drvenej rasce a mletého čierneho korenia.

Všetky suroviny dáme do hrnca, prikryjeme a na miernom ohni varíme 5 minút.Precedíme a v prípade, že chceme túto marinádu používať dlhšie, znovu ju prevaríme a odložímu v uzavretej nádobe do chladničky.

2./ Marináda so solamilom

2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica solamilu, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 bielok, štipka mletého čierneho korenia.

Všetky suroviny dobre rozmixujeme.Marináda má hustejšiu konzistenciu a tofu ňou natierame.

3./ Marináda na prípravu “Číny I.”

0,5 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica kečupu, 0,5 lyžice francúzskej horčice, 1 vajce, štipka cesnakovej pasty alebo rozotretý cesnak.

Suroviny dobre zmiešame a zmesou potrieme tofu.

4./ Marináda na “ Čínu II.

2 vajcia, 0,5 lyžičky soli, po 1 lyžičke mletého čierneho korenia, mletej rasce, majoránu, sladkej papriky, worčesterskej omáčky, kečupu, kari korenia ,vegety a 2 lyžičky horčice.

Všetko spolu vyšľaháme.Tofu marinujeme 24 hodín a potom vzprážame v oleji.

 

Hlavné jedlá

Recepty sú väčšinou zostavené pre 4 osoby.

1./ Tofu v cestíčku

400 g tofu, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 50 g pšeničnej múky, 50 g sójovej hladkej múky, soľ, olej na vysmážanie.

Tofu nakrájame na plátky o hrúbke 1 cm. Pokvapkáme zmesou sójovej omáčky a citrónovej šťavy

A necháme v chladničke stáť ˝ hodiny. Z pšeničnej , sójovej múky a vody pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 5 min. stáť. V pšeničnej múke potom obalíme vlhké tofu plátky.Namočíme v cestíčku a vyprážame z oboch strán do ružova.

Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

2./ Rezeň z tofu

400 g tofu, 1 lyžička Solčanky ( vegety), 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica sójovej omáčky, 20g olivového (rastlinného) oleja, 1 bielok, pšeničná múka hladká a strúhanka na obalenie, olej na smaženie.

Zo Solčanky ,citrónovej šťavy, sójovej omáčky, olivového oleja a lyžice vody pripravíme marinádu, do ktorej vložíme plátky tofu hrúbky 1 cm.Necháme v chladničke cca 2 hodiny.Potom plátky necháme okvapkať a obalíme ich v trojobale. Smažíme do zlatista, najlepšie vo fritovacom hrnci.

Podávame zo zemiakovým šalátom.

 3./ Švajčiarsky rezeň tofu

400 g tofu, 40 g hydinovej šunky, 20g syra Eidam, 1 bielok, pšeničnú múku hladkú, strúhanku na obalenie a olej na smaženie.

Tofu nakrájame na plátky hrúbky 1,5 cm. V plátkoch narežeme nožom kapsu, ktorú naplníme plátkom šunky a plátkom syra. Obalíme v trojobale a smažíme na oleji alebo vo fritéze do zlatista.

Podávame s ryžou alebo zemiakmi a so zeleninovým šalátom.

 4 ./ Tofu sekaná s kapustou.

400 g tofu, 1 malá kapusta ( 300 g ), 100 g cibule, 3 strúčky cesnaku, 1 lyžica Solčanky ( vegety),

2 bielky, 100 g suchých nakrájaných žemlí, 30 g olivového oleja, korenie mleté, soľ, strúhanka na zahustenie.

Očistenú kapustu uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Scedíme , necháme odkvapkať.Tofu, cibuľu, a kapustu pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme vymačkané namočené žemle, rozotretý cesnak, Solčanku, korenie, polovicu oleja, zapracujeme surové bielky. Podľa potreby zmes zahustíme strúhankou. Pekáčik vymažeme olejom, vytvarujeme sekanú na povrchu potrieme bielkom a pečieme vo vyhriatej rúre 35 min.

Podávame ju s varenými zemiakmi a šalátom z čerstvej zeleniny.

 5./ Tofu zeleninové medajlónky

300 g tofu , 1 cibuľa, 300 g koreňovej zeleniny, 1/2 lyžičky kari korenia , 1/2 lyžičky mletého korenia, 50 g mletých ovsených vločiek, 50 g pšeničnej múky ( celozrnej) , 2 lyžice sekaných zeleninových vňatí ( petržlen, celer, bazalka atď. ), soľ , olej na smaženie alebo peženie.

Tofu a zeleninu nastrúhame na jemnom strúhadle, cibuľu nakrájame na drobno. Pridáme korenie, mleté vločky, múku , vňate, soľ a všetko premiešame. Ak je zmes veľmi hustá, pridáme trochu vody.

Necháme 1/2 hodiny v chlade odležať. Formujeme medajlónky, ktoré smažíme na panvici z oboch strán do ružova, alebo ich kladieme na plech vymastený olejom a pečeme do zlatista.

Podávame so zemiakmi alebo chlebom, môžeme pridať tatársku omáčku, kari omáčku, kečup a zeleninový šalát.

6./ Tofu na ihle

20 hlavičiek menších šampiňónov , 400 g tofu, 2 vajcia, 6 lyžíc polohrubej múky, voda, soľ , tuk na vyprážanie.

Šampiňóny očistíme, tofu nakrájame na menšie štvorčeky, a striedavo napichujeme na ihlu , alebo špajdľu. Z múky, soli, vajíčka a vody vymiešame cestíčko . Pripravené ihly obalíme v cestíčku a vyprážame v hlbšej panvici.

Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

 7./ Omeleta s tofu

200 g tofu, 3-4 vajíčka , 1 dl sladkého mlieka, 2-3 lyžičky hladkej múky , žerucha alebo petržlenová vňať, sojová omáčka , soľ, čierne korenie.

Tofu roztlačíme a pokvapkáme sójovou omáčkou. Pridáme rozšľahané vajíčka, mlieko , múku, soľ, korenie a nakoniec žeruchu. Na panvici upečieme omelety a podávame s kečupom a celozrnným pečivom.

 8./ Tofu na cibuľke s kuracím mäsom

Cibuľa, kuracie prsia, tofu, sójová omáčka, soľ, vegeta, korenie.

Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme kuracie prsia pokrájané na rezance. Pomiešame a podusíme, kým prsia nezískajú bielu farbu, potom pridáme tofu nakrájané na kocky, sójovú omáčku, soľ, vegetu, korenie a podusíme.

Podávame s ryžou, s chlebom, so šalátom či kečupom.

Tento recept môžeme doplniť ryžou s dusenou zeleninou a dostaneme rizoto.

 9./ Zapekaná brokolica s tofu

500 g čerstvej brokolice, 2 lyžičky vegety, 3 vajcia , 250 ml kyslej smotany, 200 g tofu, 1 lyžička tymiánu, petržlenová vňať.

Umytú a pokrájanú brokolicu uvaríme nad parou . Pekáč vymastíme a posypeme strúhankou. Vajcia rozmiešame so smotanou, postrúhaným tofu a pridáme bylinky. Zmes vylejeme na brokolicu, premiešame, dáme na pekáč. Pečieme asi 20-30 minút a podávame so zemiakovou kašou.

10./ Paprikový šalát s tofu

100 g tofu, 200g majonézy, 100 g varenej ryže, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, menší pór, 100 g šalátovej uhorky alebo cukety.

Zeleninu a tofu nakrájame na drobné štvorčeky , pridáme ryžu a majonézu.

11./ Talianský tofu šalát s bazalkou.

200 g makarónov alebo kolienok , 100 g tofu, 100 g majonézy, 1 lyžička sušenej bazalky, 2 lyžice sójovej omáčky, 20 g slnečnicového oleja.

Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedáme a necháme odkvapkať. Tofu nakrájame na malé kocky a premiešame s cestovinou. Sušenú bazalku zvlhčíme lyžicou vody. Po chvíli k nej pridáme sójovú omáčku, olej a majonézu a celé vylejeme na cestovinu s tofu.

Podávame ozdobené hlávkovým šalátom, paradajkami, uhorkami, paprikou. V zime môžeme podávať šalát aj teplý.

12./ Tofu s fazuľou

200 g tofu, 200g fazule ( červené alebo čierne bobule) , 1/2 l zeleninového vývaru, 2 cibule, 2 strúčky cesnaku, 1 mrkva, 1 pór, 30 g olivového oleja, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžička sušenej bazalky, 1 lyžička mletého korenia, 1/2 lyžičky saturejky alebo tymiánu, 1 lyžica octu, soľ.

Cez noc namočené fazule uvaríme do polomäkka. Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú mrkvu, cibuľu, pór, pretlačený cesnak, a kocky tofu. Pridáme varenú fazuľu korenie, ocot, soľ a premiešame.

Vložíme do ohňovzdornej misky, zalejeme zeleninovým vývarom, pokvapkáme sójovou omáčkou.

Pečieme v trúbe pri miernej teplote asi 40minút, až je všetko mäkké a časť tekutiny sa odparila.

Podávame s celozrnným chlebom a kyslou kapustou.

13. / Segedínský guláš s tofu

400 g tofu, 300 g kyslej kapusty, 300 g zemiakov, 40 g olivového oleja, 2 cibule ( 150 g ), 1/2 lyžičky drvenej rasce, 1 lyžička mletej sladkej papriky, 30 g pšeničnej hladkej múky, soľ.

Očistenú cibuľu nakrájame a osmažíme do zlatista na oleji. Zaprášime paprikou, osmažíme, pridáme na kocky nakrájané tofu, podlejeme 200 ml horúcej vody, osolíme a dusíme 15 minút.Potom pridáme kyslú kapustu aj s tekutinou a nakrájané zemiaky, rascu a všetko dusíme pod pokrievkou do mäkka. Nakoniec zahustíme múkou rozmiešanou v potrebnom množstve studenej vody. Povaríme 8 minút , dochutíme soľou.

Podávame s knedľou alebo tmavým chlebom.

14./ Tofu paprikáš

400 g tofu, 150 g cibule, 4 zelené papriky, 200 g paradajky, 0,5 dl oleja, sójová omáčka, mleté čierne korenie, vegeta, mletá rasca, majoránka, mletá červená paprika.

Tofu nakrájame na kocky a zalejeme marinádou zo sójovéj omáčky, oleja, korenia,vegety,rasce, majoránky a necháme odstáť 3 hodiny. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú papriku, tofu, a pokrájané paradajky a papriky. Podľa potreby dochutíme, podlejeme zvyšnou marinádou alebo vodou a podusíme 15 – 20 minút.

Podávame s cestovinami, haluškami alebo chlebom.

15 ./ Sviečková omáčka s tofu

200 g mrkvy a inej koreňovej zeleniny, 300 g tofu, 1 cibuľa, trochu oleja, 1 kocka zeleninového bujónu, solčanka ( vegeta) , bobkový list, nové korenie, citrónová šťava, mleté čierne korenie, smotana alebo biely jogurt, múka na zahustenie.

Očistenú zeleninu nastrúhame a podusíme na oleji, do ktorého pridáme bujón, bobkový list a korenie. Podľa potreby podlievame vodou. Keď je zelenina mäkká , šťavu zlejeme do inej nádoby, korenie povyberáme a zeleninu rozmixujeme. Potom ju pridáme do vývaru a trochu povaríme. Tofu nakrájame na kocky a varíme spolu s rozmixovanou zeleninou. Zahustíme múkou rozšľahanou v smotane ( jogorte) , dochutíme cukrom a citrónovou šťavou.

Podávame s knedľou alebo cestovinami.

16 ./ Pikantné tofu s fazuľovým lečom.

300-400 g tofu, 1 feferónka ( nemusí byť ak nechceme pikantné), 1 cibuľa, 2 párky , 1 pohár zaváraného leča s fazuľou ( ak ho nemáme, pridáme do obyčajného leča vopred uvarenú fazuľu).

Cibuľku osmažíme na oleji, pridáme fazuľové lečo a pokrájanú feferónku. Chvíľu podusíme a pridáme tofu nakrájané na kúsky. Pridáme párky nakrájané na kolieska.

Podávame s hranolkami ,alebo s pečivom.

17./ Tofu s omáčkou niva

300 g tofu, pór, syr Niva, syr Eidam, olej, mlieko alebo smotana, koreniny

Marináda: 2-3 polievkové lyžice oleja, 2-3 lyžice sójovej omáčky, 1 kávová lyžička vegety, 1/2 lyžičky mletej červenej papriky, l lyžička mletého čierneho korenia. Všetko spolu zmiešame.

Omáčka : 100 g syra Niva , trochu oleja, 100 g syra Eidam, 1-2 dl mlieka alebo smotany, oregano, šalvia, bazalka.

Tofu nakrájame na tenké pásiky alebo kocky. Dáme do misky, zalejeme marinádou a necháme odstáť 2-3 hodiny. Na panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájaný pór, tofu a chvíľu opražíme. Opražené tofu dáme na tanier a do výpeku pridáme Nivu ,Eidam a za stáleho miešania necháme syry rozpustiť.Pridáme mlieko alebo smotanu, trochu oregana, bazalky, šalvie a varíme do zhustnutia. Odstavíme a nakoniec pridáme tofu.

Podávame s ryžou alebo cestovinami.

18 ./ Tofu na smotane s fazuľkou

300 g tofu, 1 malá cibuľa, 1 konzerva zelenej fazuľky ( v sezóne čerstvá ) , 2 lyžičky maizény, 1/2 lyžičky červenej papriky, 1 šľahačková smotana, 2 dl mlieka, trochu oleja.

Cibuľku pokrájanú nadrobno speníme na oleji, pridáme červenú papriku. Pridáme zelenú fazuľku, nakrájané tofu, trocha vegety a podusíme asi 10 minút. Do hrnčeka nalejeme mlieko, šľahačkovú smotanu a majzénu premiešame, fazuľku podlejeme a dusíme. Privedieme do varu, odstavíme a ešte prípadne dochutíme podľa želania.

Podávame s obyčajnou alebo žemľovou knedľou.

19. / Tofu na smotane

300 g tofu, 1 cibuľa, olej, mletá rasca, kari korenie, 3 polievkové lyžice sójovej omáčky, 3-4 lyžice kečupu , 2 polievkové lyžice hladkej múky, 100 g pochúťkovej smotany alebo jogurtu, 300 ml mlieka.

Tofu nakrájame na rezance , ochutíme sójovou omáčkou, a rascou. Cibuľku speníme na oleji, pridáme tofu, chvíľu podusíme a opatrne premiešame. Ochutíme korením kari, pridáme kečup a smotanu s múkou rozšľahanú v mlieku. Miešame až kým nezovrie a nezhustne.

Podávame s knedľou.

20. / Tofu s hríbami na smotane

300 g tofu, 1 konzerva šampiňónov, 1 šľahačková smotana, 1 cibuľa, soľ , korenie, hladká múka.

Cibuľku orestujeme na oleji, pridáme šampiňóny, osmažíme a dochutíme čiernym korením. Pridáme nakrájané tofu, osolíme a podusíme. Podlejeme šľahačkou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Miešame , kým nezovrie.

Podávame s knedľou alebo cestovinou.

21. / Tofu šalát s čínskou kapustou

300 g tofu, 3-4 lyžice sójovej omáčky, vegeta, 100 g cestovín vrtuľky ( môžu byť aj iné), 100 g smotany alebo jogurtu, 2 strúčiky cesnaku, menšia čínska kapusta.

Cestoviny uvaríme a necháme odkvapkať. Do misky vložíme tofu nakrájané na kocky a pokvapkáme sójovou omáčkou , pridáme vegetu a smotanu a pretlačený cesnak. Zľahka vmiešame cestoviny. Očistenú kapastu nakrájame na jemné rezančeky a vmiešame do tofu.

Podávame samostatne bez prílohy, prípadne s tmavým pečivom.